Kotlet schabowy zapiekany z pieczarkami i serem żółtym

Kotlet schabowy zapiekany z pieczarkami i serem żółtym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kotlety schabowe

    6 szt
  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    2 łyżeczki
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • oregano

    1 łyżecz
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

  • pieczarki

    300 g
  • cebula

    2 szt
  • przyprawa w płynie

    1 łyżka
  • sól i pieprz

  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • ser żółty

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kotlet schabowy zapiekany z pieczarkami i serem żółtym foto

Kotlety schabowe lekko rozbijamy, dodajemy przyprawę do wieprzowiny, majeranek, oregano, czosnek granulowanym oraz sól i pieprz.

Krok 2 - Kotlet schabowy zapiekany z pieczarkami i serem żółtym foto
Na patelni rozgrzeway tłuszcz i wrzycamy przyprawione kotlety.
Krok 3 - Kotlet schabowy zapiekany z pieczarkami i serem żółtym foto
Usmażone kotlety przekładamy na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia.
Krok 4 - Kotlet schabowy zapiekany z pieczarkami i serem żółtym foto

Na patelnię wrzucamy pokrojoną w talarki cebulę, dodajemy szczyptę soli. Gdy cebula zmięknie dodajemy pokrojone w paski pieczarki. Całość smażymy do zmięknięcia pieczarek i dodajemy przyprawę w płynie oraz majeranek, sól i pieprz. Smażymy aż płynny odparują.

Krok 5 - Kotlet schabowy zapiekany z pieczarkami i serem żółtym foto

Na każdego kotleta wykładamy farsz pieczarkowy, tak aby nie zsunął się z kotleta.

Krok 6 - Kotlet schabowy zapiekany z pieczarkami i serem żółtym foto
Ser żółty ścieramy na tartce o grubych oczkach i posypujemy nasze kotlety.
Krok 7 - Kotlet schabowy zapiekany z pieczarkami i serem żółtym foto

Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i zapiekamy nasze kotlety około 15-20 min, bądź do rozpuszczenia sera.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gottrina 28.02.2015 14:24
rewelacja takie kotleciki
Barbara777 25.02.2015 11:32
pod pierzynką smaczne
dodi 24.02.2015 13:57
pyszny kotlecik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat