Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlet schabowy w chrupiącej panierce

4.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Z tego przepisu dowiesz się, jak powinna być zrobiona chrupiąca panierka do schabowego. Sprawdź przepis na soczystego kotleta schabowego w chrupiącej panierce.

Składniki:

mąka 2 łyżki
jajko 1 sztuka
płatki kukurydziane 1 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
przyprawa do potraw Kucharek 1/2 łyżeczki
olej do smażenia
kotlety schabowe 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet schabowy w chrupiącej panierce

Najlepszy kotlet schabowy to taki, w którym jest miękkie, soczyste mięso i chrupiąca panierka. Chrupiąca panierka do schabowego powstaje z podwójnego panierowania - najpierw w mące, a potem w drobno pokruszonych płatkach kukurydzianych.

Kroki postępowania

1

Schab utłuc tłuczkiem na dość cienki kotlet, a następnie oprószyć z obu stron przyprawą do dań Kucharek i odstawić na 30 minut do lodówki.

Krok 1 - Kotlet schabowy w chrupiącej panierce foto
2

Kotlet panierować w mące.

Krok 2 - Kotlet schabowy w chrupiącej panierce foto
3

Następnie panierować w jajku roztrzepanym ze szczyptą soli i pieprzu czarnego.

Krok 3 - Kotlet schabowy w chrupiącej panierce foto
4

Chrupiąca panierka do schabowego powstaje z podwójnego panierowania w mące i pokruszonych płatkach kukurydzianych. 

W tym kroku należy obtoczyć mięso w pokruszonych płatkach kukurydzianych.

Krok 4 - Kotlet schabowy w chrupiącej panierce foto
5
Kotlet schabowy w panierce smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Krok 5 - Kotlet schabowy w chrupiącej panierce foto
6
Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Kotlet schabowy przygotowany w takiej panierce jest bardzo chrupiący i smaczny.
Krok 6 - Kotlet schabowy w chrupiącej panierce foto

Schab można przyrządzić na wiele sposobów. Może być bez panierki (saute), może być zapiekany z serem i pieczarkami lub mieć chrupiącą panierkę, jak w tym przepisie. Zobacz inne przepisy na schab, które przygotowali użytkownicy serwisu "Doradca Smaku":

KOTLET SCHABOWY Z SEREM

KOTLET SCHABOWY ZAPIEKANY Z ŻÓŁTYM SEREM I PIECZARKAMI

KOTLET SCHABOWY SAUTE

SCHABOWY NADZIEWANY

SCHABOWY PO CHŁOPSKU

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 17.01.2014 17:09
kotlecik pycha
gusia1000 27.12.2013 14:44
Zawsze dobry.
JOANNA16 15.06.2013 15:07
mniam pycha
Piter 31 13.06.2013 15:59
Świetne kotleciki.
aisza1 12.06.2013 07:17
smaczne to
cukiereczek 11.06.2013 19:23
prosty sposób na smacznego kotleta
Henryka2 11.06.2013 19:21
Pomysłowa panierka.
IwonaDD 11.06.2013 19:12
pysznie doprawione kotlety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak