Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet schabowy po chłopsku
Kotlet schabowy po chłopsku. Jest to tak proste danie, które właściwie może zrobić każdy i na pewno nie raz każdy z nas smażył sobie kotlet schabowy panierowany. Najlepszy jest do tego kotlet ze schaby środkowego z kością, wagi ok. 180 g. Jest to bądź co bądź kotlet dla mężczyzny, czyli dla chłopa.
Schabowy po chłopsku:
1. Potrzebujemy schab bez kości o wadze ok. 180 gramów. Oprócz tego potrzebujemy 1-2 plastry wędzonego boczku, 3 duże plasterki ogórka kiszonego i ½ cebuli pokrojonej w grube plasterki, pieprz świeżo zmielony, sól no i oczywiście do panierowania mąka, jajko i bułka tarta. Do smażenia smalec, nie ma lepszego tłuszczu do kotletów.
2. Potrzebujemy również najlepiej dwóch patelni. Rozbijamy kotlet solimy, dodajemy pieprz świeżo zmielony i panierujemy – mąka, rozbełtane osolone jajko i bułka tarta. Bułkę tartą dobrze dociskamy ręką do kotleta, po to żeby dobrze trzymał. Niektórzy kucharze w tym celu do mąki pszennej dodają mąkę ziemniaczaną.
3. Na patelniach rozgrzewamy smalec, musi być dobrze rozgrzany. Nie ma nic gorszego jak smażyć kotlet panierowany na nie rozgrzanym tłuszczu, który wsiąknie w bułkę tartą. Na jednej patelni smażymy kotlet, a na drugiej boczek, do którego po chwili dodajemy cebulę i pokrojony ogórek kiszony.
4. Na usmażony schabowy układamy boczek, cebulę i ogórek i tak mamy pyszny schabowy po chłopsku.