Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet schabowy smażony na maśle
Czy można smażyć kotlety na maśle klarowanym? Tak, nawet ma to wiele zalet. Po pierwsze masło klarowane ma wyższą temperaturę dymienia. Smażenie na maśle klarowanym, jest zdrowsze. Dzięki smażeniu na maśle klarowanym daje potrawom maślany aromat i smak.
Kroki postępowania
Kotlety opłukać, osuszyć ręcznikiem kuchennym i dokładnie stłuc tłuczkiem.
Doprawić przyprawą do kotleta schabowego.
Bułkę wsypać na talerz. Jajko rozbić na talerzu i dokładnie roztrzepać z solą i pieprzem. Patelnię nastawić na średni ogień i dodać dwie łyżki masła klarowanego. Schab kolejno moczyć w jajku, a potem w bułce.
Wyłożyć kotlety na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone kotlety podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką.