Roladki schabowe wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Przepyszne roladki schabowe nadziewane serem mozzarella i suszonymi pomidorami, a to wszystko w kremowym sosie pomidorowym. Musicie tego spróbować. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Roladki

  • schab bez kości

    600 gramów
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • smalec

    2 łyżki
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku

Farsz

  • duże cebule

    2 sztuki
  • ser mozarella

    100 gramów
  • Musztarda pomidorowa Prymat

    3 łyżeczki
  • Suszone pomidory z czosnkiem Smak

    2 łyżki
  • Oregano suszone Prymat

    1 (czubata) łyżeczka

Sos

  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • Papryka węgierska słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • woda

    300 mililitrów
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżeczka
  • śmietanka 30%

    200 mililitrów

Dodatki

  • sałatka z kapusty kwaszonej z marchewką

  • purée ziemniaczane

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Farsz:

1. Do miski włóż pokrojone w piórka cebule, ser, pokrojone pomidory, musztardę pomidorową i dopraw suszonym oregano.

2. Całość dobrze wymieszaj i gotowe.

 

Roladki

1. Kotlety dopraw solą morską i rozbij na grubość około 2-3 mm.

2. Następnie na środku kotleta połóż farsz i zwiń ciasno formując roladki.

3. Kiedy wszystkie roladki są już gotowe obtocz je dokładnie w mace pszennej i podsmaż z każdej strony na smalcu.

4. Do podsmażonych roladek dodaj: czosnek, paprykę węgierską i gotuj na wolnym ogniu z dodatkiem wody przez około 10 minut.

5. Kiedy mięso jest już miękkie dodaj śmietankę oraz koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze przez kilka minut do momentu aż sos zgęstnieje.

6. Tak przygotowane roladki podawaj z puree ziemniaczanym i sałatką z kapusty kwaszonej.

 

A jeżeli kochacie kotlety schabowe, koniecznie sprawdźcie przepis na 

>> KOTLETY SCHABOWE ZAPIEKANE Z PORAMI <<

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat