Przepis i sposób przygotowania na: Roladki schabowe wg Piotra Ogińskiego
Farsz:
1. Do miski włóż pokrojone w piórka cebule, ser, pokrojone pomidory, musztardę pomidorową i dopraw suszonym oregano.
2. Całość dobrze wymieszaj i gotowe.
Roladki
1. Kotlety dopraw solą morską i rozbij na grubość około 2-3 mm.
2. Następnie na środku kotleta połóż farsz i zwiń ciasno formując roladki.
3. Kiedy wszystkie roladki są już gotowe obtocz je dokładnie w mace pszennej i podsmaż z każdej strony na smalcu.
4. Do podsmażonych roladek dodaj: czosnek, paprykę węgierską i gotuj na wolnym ogniu z dodatkiem wody przez około 10 minut.
5. Kiedy mięso jest już miękkie dodaj śmietankę oraz koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze przez kilka minut do momentu aż sos zgęstnieje.
6. Tak przygotowane roladki podawaj z puree ziemniaczanym i sałatką z kapusty kwaszonej.
A jeżeli kochacie kotlety schabowe, koniecznie sprawdźcie przepis na
>> KOTLETY SCHABOWE ZAPIEKANE Z PORAMI <<