Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Roladki
-
schab bez kości
600 gramów -
mąka pszenna
4 łyżki -
smalec
2 łyżki -
sól morska Prymat w młynku
do smaku
Farsz
-
duże cebule
2 sztuki -
ser mozarella
100 gramów -
Musztarda pomidorowa Prymat
3 łyżeczki -
Suszone pomidory z czosnkiem Smak
2 łyżki -
Oregano suszone Prymat
1 (czubata) łyżeczka
Sos
-
ząbki czosnku
2 sztuki -
Papryka węgierska słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
woda
300 mililitrów -
koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka -
śmietanka 30%
200 mililitrów
Dodatki
-
sałatka z kapusty kwaszonej z marchewką
-
purée ziemniaczane
Przepis i sposób przygotowania Roladki schabowe wg Piotra Ogińskiego
Farsz:
1. Do miski włóż pokrojone w piórka cebule, ser, pokrojone pomidory, musztardę pomidorową i dopraw suszonym oregano.
2. Całość dobrze wymieszaj i gotowe.
Roladki
1. Kotlety dopraw solą morską i rozbij na grubość około 2-3 mm.
2. Następnie na środku kotleta połóż farsz i zwiń ciasno formując roladki.
3. Kiedy wszystkie roladki są już gotowe obtocz je dokładnie w mace pszennej i podsmaż z każdej strony na smalcu.
4. Do podsmażonych roladek dodaj: czosnek, paprykę węgierską i gotuj na wolnym ogniu z dodatkiem wody przez około 10 minut.
5. Kiedy mięso jest już miękkie dodaj śmietankę oraz koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze przez kilka minut do momentu aż sos zgęstnieje.
6. Tak przygotowane roladki podawaj z puree ziemniaczanym i sałatką z kapusty kwaszonej.
A jeżeli kochacie kotlety schabowe, koniecznie sprawdźcie przepis na
>> KOTLETY SCHABOWE ZAPIEKANE Z PORAMI <<
Komentarze (0)