Kotlety schabowe pod pierzynką - pieczone

Kotlety schabowe pod pierzynką - pieczone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    6-7 plastrów
  • pieczarki

    30 dag
  • pomidor

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • ser żółty

    15 dag
  • jogurt naturalny

    1 kubeczek (190g)
  • keczup

    3 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • czosnek

    2 ząbki (małe)
  • masło roślinne

    2 łyżki
  • przyprawa do wieprzowiny Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kotlety schabowe pod pierzynką - pieczone foto
Schab rozbijam tłuczkiem, doprawiam z obu stron solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny, papryką i majerankiem - układam na blaszce (natłuszczonej masłem roślinnym).
Krok 2 - Kotlety schabowe pod pierzynką - pieczone foto
Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy się zeszkli - wrzucam pieczarki. Podsmażam do odparowania soku, na końcu doprawiam solą, pieprzem i częścią ziół prowansalskich.
Krok 3 - Kotlety schabowe pod pierzynką - pieczone foto
W naczyniu mieszam jogurt naturalny z keczupem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, resztą ziół prowansalskich i solą.
Krok 4 - Kotlety schabowe pod pierzynką - pieczone foto
Wszystkie kotlety smaruję przygotowanym sosem, na każdym rozkładam po plastrze pomidora.
Krok 5 - Kotlety schabowe pod pierzynką - pieczone foto
Na każdym kotlecie rozkładam podsmażone pieczarki. Blaszkę nakrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika w temp. 180st. C. Można na początku podlać schab odrobiną wody, chociaż trakcie pieczenia wytopi się sok, więc nie ma takiej potrzeby.
Krok 6 - Kotlety schabowe pod pierzynką - pieczone foto
Piekę schab do miękkości, na 10 minut przed planowanym wyjęciem rozkładam na każdym kotlecie - stary żółty ser.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Diana Rusiłowicz

10.05.2017 00:52
Rewelacja!

Janina

29.03.2017 16:31
Pyszności;))

Mniam

29.03.2017 11:10
Smaczne mięso, które można przygotować od razu w większej ilości :) super!

dodi

29.03.2017 11:07
mniam, mniam

justynkag

29.03.2017 10:53
Bardzo apetyczne kotleciki

MonikaW

29.03.2017 07:13
pyszne danie

Renataj

28.03.2017 22:56
Lubię schaboszczaki w takim wydaniu:)

Lis

28.03.2017 22:47
Przepyszne kotlety:)

agnieszka214

28.03.2017 21:59
Bardzo apetycznie

Renata9

28.03.2017 21:36
Bardzo fajne schabowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat