Kotlety schabowe inaczej

Kotlety schabowe inaczej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • schab bez kości

    600 g,
  • sól i pieprz

  • pieczarki

    300 g,
  • cebula

    2 szt,
  • sól i pieprz

    do smaku,
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    do smaku,
  • olej do smażenia

    2 -3 łyżki,
  • ser żółty

    ok. 200 g,

Do panierowania

  • mąka pszenna

    3 - 4 łyżki,
  • jajka

    2 szt,
  • bułka tarta

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab bez kości pokroić na trochę grubsze kotlety,opłukać osuszyć.
Każdy kotlet przeciąć ale nie całkiem do końca,rozłożyć , nakryć folią i rozbić z jednej i z drugiej strony uważając aby nie zrobić dziur.
Następnie natrzeć solą i pieprzem i odłożyć na bok.
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Starte pieczarki podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać przyprawy i pokrojoną cebulę.
Podsmażone pieczarki z cebulą wystudzić.
Gdy pieczarki się studzą w między czasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach żółty ser.
Na wcześniej przygotowane kotlety z jednej strony nałożyć około 2 łyżek farszu z pieczarek, na farsz nałożyć 1- 2 łyżki startego sera,przykryć drugą częścią kotleta.
Przygotować trzy naczynia ( miseczki) w jednej rozbełtać jajka z odrobiną soli , do drugiej wsypać mąkę a do trzeciej bułkę tartą.
Kotlety panierować najpierw w mące następnie w rozbełtanym jajku a na końcu w bułce tartej.
Panierowane kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Po zrumienieniu zmniejszamy płomień i smażymy do całkowitego usmażenia kotleta.
Podajemy na przykład z frytkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

07.06.2018 19:09
pewnie, mozna i tak.

jejkuchnia

26.03.2018 19:31
Lubię takie kombinacje ze schabowym. Pychotka. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat