Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety schabowe inaczej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

schab bez kości 600 g,
sól i pieprz
pieczarki 300 g,
cebula 2 szt,
sól i pieprz do smaku,
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku,
olej do smażenia 2 -3 łyżki,
ser żółty ok. 200 g,

Do panierowania

mąka pszenna 3 - 4 łyżki,
jajko 2 szt,
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety schabowe inaczej

Schab bez kości pokroić na trochę grubsze kotlety,opłukać osuszyć.
Każdy kotlet przeciąć ale nie całkiem do końca,rozłożyć , nakryć folią i rozbić z jednej i z drugiej strony uważając aby nie zrobić dziur.
Następnie natrzeć solą i pieprzem i odłożyć na bok.
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Starte pieczarki podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać przyprawy i pokrojoną cebulę.
Podsmażone pieczarki z cebulą wystudzić.
Gdy pieczarki się studzą w między czasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach żółty ser.
Na wcześniej przygotowane kotlety z jednej strony nałożyć około 2 łyżek farszu z pieczarek, na farsz nałożyć 1- 2 łyżki startego sera,przykryć drugą częścią kotleta.
Przygotować trzy naczynia ( miseczki) w jednej rozbełtać jajka z odrobiną soli , do drugiej wsypać mąkę a do trzeciej bułkę tartą.
Kotlety panierować najpierw w mące następnie w rozbełtanym jajku a na końcu w bułce tartej.
Panierowane kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Po zrumienieniu zmniejszamy płomień i smażymy do całkowitego usmażenia kotleta.
Podajemy na przykład z frytkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:09
pewnie, mozna i tak.
jejkuchnia 26.03.2018 19:31
Lubię takie kombinacje ze schabowym. Pychotka. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak