Przepis i sposób przygotowania na: kotlety razowe sojowe wielosmakowe
Soję namoczyć przez 12 godzin. Opłukać i zmielić w blenderze z 2 szklankami wody (można malakserem ale efekt jest gorszy). Przelać do dużego garnka i gotować 10 minut mieszając drewnianą łyżką. Odstawić do przestudzenia, letnie przecedzić, ale nie za mocno. Mleko sojowe zużyć do czegoś innego, a z części na sicie zrobić kotlety. Składniki suche podaję orientacyjnie, bo zależy jak zmielona jest soja i jak odcedzona. W misce należy wymieszać mąkę, płatki owsiane, jajko i soję oraz pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oliwie cebulę. Doprawić solą i pieprzem oraz innymi przyprawami wg uznania. Ja dodaję curry, kumin i majeranek. Konsystencja powinna być taka jak na tradycyjne klopsy. Jeśli jest za rzadka można dodać otrębów. Ciasto najlepiej podzielić na 2 lub 3 części, dodając do każdej inne dodatki. Do jednej koncentrat, do drugiej brokuły bardzo rozdrobnione, zieleninę, a do trzeciej groszek konserwowy.. lub to co akurat jest pod ręką. Kotlety smażyć na małym ogniu, pod przykryciem do zrumienienia po obu stronach (ja piekę na patelni teflonowej bez tłuszczu). Kotlety dobrze smakują na kanapkach, z warzywami, ryżem lub kaszą.