Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety pożarskie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kotlety są miękkie, soczyste oraz delikatne. Ich sekretem jest mięso drobiowe, masło i ubite białko.

Składniki:

Kotlety:

mięso mielone drobiowe 500 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
bułka namoczona w mleku 1 sztuka
jajko 1 sztuka
masło 82% 1 łyżka
majeranek 1 łyżeczka
sól 0.5 łyżeczki
pieprz 0.25 łyżeczki

Do panierowania:

mąka 5 łyżek
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 8 łyżek

Dodatkowo:

masło do smażenia 8 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety pożarskie

Mięso porządnie wyrobić z bułką odciśniętą (ale nie dokładnie) z mleka i żółtkiem uprzednio utartym z masłem.
Do masy dodać podsmażoną cebulę, posiekany czosnek, ubite na sztywno białko i przyprawy według smaku.
Z mięsa uformować płaskie, okrągłe kotlety.
Każdego z nich kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano (na średnim ogniu).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:42
Dobre to jest. Głos oddany.
bietka 21.02.2019 19:40
Proste i smaczne kotleciki : )
Bożena Matuszczyk 21.02.2019 10:13
Ciekawy sposób na kotlety mielone, nigdy nie ubijam białka dodaję całe jajko.;) Może kiedyś wypróbuję twój przepis.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak