Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone z nadzieniem z cykorii i mozzarelli

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz

por (biała część)
cykoria 1 szt
oliwa 1 łyżeczka
mozzarella w kulce 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 łyżki
Sól ziołowa jodowana Prymat

Kotlety

mięso mielone wieprzowe 300 g (najlepiej szynka)
jajko
mleko 3,2% 50 ml
Bułka tarta klasyczna Prymat
pomidor
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
pieprz

Dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z nadzieniem z cykorii i mozzarelli

Por i cykorię (głąb wycinamy) siekamy ,podsmażamy na oliwie. Przekładamy do miseczki.
Ser kroimy w kostkę i razem z warzywami mieszamy i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy odrobinę bułki tartej ,mieszamy do smaku doprawiamy solą ziołową.
Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem ,mlekiem ,ziołami ,sparzonym (obranym ze skórki) i pokrojonym w kostkę pomidorem ,bułką tartą (masa ma być plastyczna ,nie lejąca) ,do smaku doprawiamy przyprawą do zup w płynie i pieprzem.
Z masy serowej lepimy 6 kulek.
Wyrobione mięso dzielimy na 6 porcji.
Każdą przedzielamy na pół ,na środek z każdej połówki (rozwałkowujemy mięso) dajemy farsz serowy ,przykrywamy drugą połówką i formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano z każdej strony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 13.03.2015 23:55
Super wygląda!
2milutka 13.03.2015 21:09
świetna propozycja!
Franciszek 13.03.2015 20:35
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak