Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone z kaczki

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne kotlety mielone z piersi kaczki. Lekko podkręcone szalotką i aromatyczną natką pietruszki. Z zewnątrz chrupiące, w środku przepysznie soczyste.

Składniki:

filet z kaczki 2 sztuki
szalotka 3 sztuki
natka pietruszki 1 pęczek
jajko 1 sztuka

Porada

W przepisie użyliśmy filetów kaczki ze skórą.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z kaczki

Filety z kaczki oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie mielimy w maszynce do mięsa (średnie sitko) razem z szalotkami.
Do mięsa wbijamy jako, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, 3- łyżki bułki tartej (w razie potrzeby troszkę więcej) do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Z tak przygotowanego mięsa, formujemy kotlety, które smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Kotlety, można również upiec w temperaturze 200°C przez około 20-25 min (w zależności od wielkości kotletów). Pod koniec można włączyć termoobieg.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 26.06.2019 13:00
Smakowite kotleciki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak