Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone z grzybowym smakiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka wieprzowa 700 g
cebula biała 1 średnia
czosnek młody 2-3 ząbki
bułka grahamka czerstwa
Bułka tarta klasyczna Prymat
grzyby suszone mielone 1 łyżka
jajko 1 duże
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia
Sól ziołowa jodowana Prymat

Porada

Jeśli ktoś lubi pikantne potrawy może zastąpić czarny mielony pieprz płatkami chili.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z grzybowym smakiem

Karkówkę umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami, pokroić w paski i zmielić na średnim sitku. Suszone grzybki zmielić w młynku do kawy możliwie miałko. Grahamkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i zmielić. Do mięsa dodać zmieloną bułkę, jajko, zmielony proszek grzybowy, sól ziołową i pieprz. Czosnek wycisnąć przez praskę, a cebulę drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce warzywnej. Masę mięsną wyrobić jak najlepiej, uformować średniej wielkości kotleciki i panierować w bułce tartej. Usmażyć na rumiano na średnio rozgrzanym oleju.

Jeśli kotleciki mają być grillowane, trzeba je pozostawić bez panierki, a przed pieczeniem posmarować olejem ze wszystkich stron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Spoko 27.04.2015 11:12
ale muszą byc aromatyczne
jolanta53 23.04.2015 08:46
nie pomyślałabym o takim triku ;-)
Aleksandra/Olcia 22.04.2015 12:29
ale super kotleciki
zabcia117 22.04.2015 06:50
Pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak