Kotlety mielone z boczkiem panierowane w mące

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    1/2 kg
  • boczek wędzony

    15 dag
  • cebula

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • mleko

    1/2 szkl
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • mąka

    1/2 szkl
  • kajzerka

    1 szt
  • smalec

    (do pieczenia)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć w maszynce razem z pokrojonym boczkiem. Cebulę i bułkę z boczkiem połączyć z mięsem, dodać jajko, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić.[gdy masa mięsna jest zbyt rzadka dosypać bułki tartej]. Z masy mięsnej formować owalne kotlety, obtaczać w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym smalcu. Można podawać z pieczywem, sosem, ziemniakami i surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia1988 18.01.2014 20:24
fajne kotlety
Natalia/tubisiek 12.10.2012 21:04
rewelacja! na pewno spróbuję takie zrobić!
Seba 09.01.2012 00:34
super
pawel6 25.07.2011 01:17
Propozycja z boczkiem to coś w sam raz dla mnie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat