Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną i warzywami
Przepis na:
- kotlety z kaszy jaglanej i jajek
- wegetariański obiad
- szybkie i proste drugie danie
KROK 1. Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła (1 część kaszy na 2 części wody). Kaszę studzimy.
KROK 2. Cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy do niej pokrojoną drobno paprykę i chwilę smażymy. Zawartość patelni studzimy.
KROK 3. Ugotowane na twardo jajka studzimy, a następnie drobno je kroimy (lub mielimy w malakserze). Do jajek dodajemy ostudzoną kaszę, podsmażone warzywa, posiekane zioła, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
KROK 4. Z powstałej masy formujemy zwilżonymi dłońmi kotlety, które delikatnie obtaczamy w bułce tartej (lub mące). Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.