Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety jagnięce w sosie winno-tymiankowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kotlety jagnięce 1/2 kg
cebula 1 duża
sól do smaku
pieprz 2/3 łyżeczki
tymianek 1 łyżka
wino czerwone wytrawne 100 ml
mąka 1 łyżeczka
woda 1 szkl
oliwa
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety jagnięce w sosie winno-tymiankowym

Kroki postępowania

1
Kotlety jagnięce przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Jak mamy świeży to nawet lepiej. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 1 - Kotlety jagnięce w sosie winno-tymiankowym foto
2
Na patelni (najlepiej ze stali nierdzewnej, nie używamy teflonowej) podgrzewamy oliwę. Układamy nasze mięso i zarumieniamy z każdej strony. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i liść laurowy. Gdy cebula się zeszkli zalewamy mięso winem.
Czekamy aż wino odparuje, zalewamy wodą, zmniejszamy ogień i przykrywamy.
W razie potrzeby podlewamy wodą.
Krok 2 - Kotlety jagnięce w sosie winno-tymiankowym foto
3
Gdy mięso zmięknie, sos zaciągamy mąką.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Krok 3 - Kotlety jagnięce w sosie winno-tymiankowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak