Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety gryczane w warzywnym sosie

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na kotlety

kasza gryczana - ugotowana 100 g
cebula 1
czosnek 2 ząbki
feta 100 g
jajko 1
parmezan starty 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1-2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
olej do smażenia

Sos warzywny

pieczarki 100 g
papryka czerwona 1/2
por 1
śmietana kremówka 150 g
masło 2 łyżki
natka pietruszki
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety gryczane w warzywnym sosie

1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj w kostkę. Usmaż na patelni. Kaszę wsyp do miski, dodaj pokruszoną fetę, jajko, parmezan, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Jeśli kotlety nie chcą się dobrze formować, dodaj trochę bułki tartej, ale też nie zbyt dużo, bo kotlety będą za suche. Uformowane kotleciki smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż się zezłocą.

2. Por oczyść, przekrój wzdłuż i pokrój w talarki. W garnku rozgrzej masło, wrzuć por i zekszlij go. Pieczarki oczyść, pokrój w kawałki, paprykę w paski. Dodaj do pora, przesmaż krótko aż pieczarki puszczą wodę. Całość zalej śmietanką i pogotuj z 5 minut. Możesz sos zagęścić lekko mąką. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak