Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety drobiowe mielone z papryką czerwoną

5.0
(75)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszne, aromatyczne i pożywne kotlety mielone z piersi kurczaka. Oryginalnego smaku nadaje im dodatek słodkiej papryki oraz pikantna nuta harissy. Świetnie smakują w klasycznym zestawieniu z surówkami, kaszami i puree ziemniaczanym, ale mogą stanowić także podstawę domowego burgera :)

Składniki:

SKŁADNIKI

pierś z kurczka 600 gramów
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
natka pietruszki 2 łyżki
jajko 1 sztuka
bagietka 0.5 sztuki
mleko 0.5 szklanki

PRZYPRAWY

Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 0.5 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 0.5 łyżeczki
Przyprawa harissa 0.5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0.3 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

PANIERKA

Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
mąka 2 łyżki

DODATKI

olej rzepakowy do smażenia 25 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety drobiowe mielone z papryką czerwoną

KROK 1. Pokruszoną bagietkę (lub kajzerkę) namaczamy w mleku. Oczyszczoną pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną bagietką. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy do niej drobno pokrojoną paprykę i chwilę smażymy.

KROK 2. Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę i paprykę, posiekaną natkę pietruszki, wszystkie suche przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy masę, a następnie formujemy kotlety, które obtaczamy w mieszance bułki tartej i mąki. Kotlety smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju do lekkiego zarumieniania. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak