Kotlety drobiowe mielone z papryką czerwoną

Kotlety drobiowe mielone z papryką czerwoną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Pyszne, aromatyczne i pożywne kotlety mielone z piersi kurczaka. Oryginalnego smaku nadaje im dodatek słodkiej papryki oraz pikantna nuta harissy. Świetnie smakują w klasycznym zestawieniu z surówkami, kaszami i puree ziemniaczanym, ale mogą stanowić także podstawę domowego burgera :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • pierś z kurczka

    600 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • bagietka

    0.5 sztuki
  • mleko

    0.5 szklanki

PRZYPRAWY

  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Tymianek suszony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Przyprawa harissa

    0.5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0.3 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka

PANIERKA

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • mąka

    2 łyżki

DODATKI

  • olej rzepakowy do smażenia

    25 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Pokruszoną bagietkę (lub kajzerkę) namaczamy w mleku. Oczyszczoną pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną bagietką. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy do niej drobno pokrojoną paprykę i chwilę smażymy.

KROK 2. Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę i paprykę, posiekaną natkę pietruszki, wszystkie suche przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy masę, a następnie formujemy kotlety, które obtaczamy w mieszance bułki tartej i mąki. Kotlety smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju do lekkiego zarumieniania. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat