Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlet schabowy w chlebowej panierce z sosem kurkowym i aksamitnym puree ziemniaczanym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kotlety schabowe 4 szt
natka pietruszki
kurki 1 opak
śmietana 18 proc 300 ml
cebula 1 szt
sól
pieprz
tymianek
ziemniaki
masło 1 łyżka
śmietana do purre 50 ml
olej do smażenia
jajko 1 szt
chleb 4 kromki

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet schabowy w chlebowej panierce z sosem kurkowym i aksamitnym puree ziemniaczanym

Kotlety rozbijamy tłuczkiem, soli i pieprzymy z obu stron.
Przygotowujemy panierkę chlebową.
Kromki chleba kroimy na mniejsze kawałki i szatkujemy blenderem w głębszym pojemniku z ostrzem.
Dodajemy natkę pietruszki i znów włączamy rozdrabnianie.
Przyprawione kotlety moczymy w roztrzepanym jaju i panierujemy chlebowo-pietruszkową panierką.
Smażymy na oleju na złoty kolor.
Na patelnię wlewamy olej i smażymy kurki.
Solimy i przysmażamy na złoty kolor, po czym dodajemy pokrojoną cebulkę.
Gdy cebulka zmięknie pieprzymy i zalewamy śmietanką.
Jeśli jest taka potrzeba, to solimy do smaku.
Na koniec do naszego sosu dodajemy suszony tymianek, co podkreśli nam smak kurek.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Następnie rozdrabiamy na purre.
Dolewamy śmietankę i mieszamy, a na koniec dodajemy masła w temperaturze pokojowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 13.10.2013 19:22
Wspaniałe nasze polskie danie.
Aga-25 13.10.2013 09:32
rewelacja!
Ela_K 13.10.2013 09:16
pycha ten sosik
Agnieszka-87-25 13.10.2013 09:16
wyśmienite na obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak