Kotlet schabowy w chlebowej panierce

Kotlet schabowy w chlebowej panierce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Zapewne zapytacie, dlaczego w chlebowej panierce? No fakt, wygląda jak bułka tarta, jednak przygotowaliśmy ją z suszonego i zmielonego chleba. Oczywiście ekologicznego, który możecie kupić w żarskiej Spiżarni.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kotlety schabowe

    2 sztuki
  • mąka kukurydziana

    5 łyżek
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    30 mililitrów
  • bułka tarta

    6 łyżek
  • masło 82%

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    100 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Chleb kroimy w kostkę (dzięki tej metodzie szybciej ususzymy i łatwiej zmielimy), suszymy w temperaturze 70°C przez 2-3 godziny.

Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.
Następnie obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku z mlekiem (z dodatkiem soli i pieprzu), następnie w zmielonym chlebie.

Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła, z obu stron na rumiano.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy zamiast bułki tartej, suszony i zmielony ciemny chleb.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

05.01.2019 19:18
Taki schabowy to musi być pyszny :)

Bożena Matuszczyk

28.12.2018 21:37
Życzę Szczęśliwego Nowego Roku .;)

Bożena Matuszczyk

21.12.2018 12:54
Już nie pytam dlaczego w chlebowej panierce bo wytłumaczono,ja też czasami mielę czerstwy chleb na panierkę i równie dobrze smakuje.;) (może nie ekologiczny ale chleb.)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat