Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z kapustą lub też gołąbki bez zawijania
W drugiej misce łączymy mięso, jajko, tartą bułkę i przyprawy. Dodajemy sparzoną kapustę i dokładnie wyrabiamy mięsną masę. Rękoma maczanymi w wodzie formujemy średniej wielkości, lekko spłaszczone kotleciki. Obtaczamy w zarodkach pszennych. Na patelnię wylewamy tyle oleju aby zakryte było dno. Układamy kotleciki i smazymy aż się zrumienią z obu stron. Przekłądamy do szerkoiego garnka.
Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę. Smażymy jak zasmażkę. Wlewamy stopniowo wodę z rozpuszczoną w niej kostką rosołową. Mieszamy i rozgniatamy ewentualne grudki. Wlewamy przecier pomidorowy i wsypujemy drobniutko posiekaną cebulkę. Chwilę dusimy po czym przelewamy sos do kotlecików. Doprawiamy pieprzem młotkowanym i odrobina cukru. Dusimy na małym ogniu około 20-25 minut w tym czasie gołąbki wchłoną część sosu.