Kotleciki z ananasem w migdałowej panierce

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kotlety schabowe

    4
  • jajko

    3
  • migdały

    1,5 szklanki
  • ananas świeży

    8 plastrów
  • ser tylżycki

    kilka plasterków
  • suszone pomidory

    kilka
  • czubryca czerwona

  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:
1. Mięso rozbijamy na nieco grubsze kotlety.
2. Doprawiamy z obu stron solą morską, świeżo mielonym pieprzem, czubrycą oraz roztartym oregano. Wkładamy mięso do lodówki na ok. 30minut.
3. Migdały rozsypujemy na blaszce i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez ok. 10minut.
4. Ostudzone migdały mielimy, ale nie na całkowitą mączkę migdałową. Powinny być widoczne większe kawałki.
5. Kotlety obtaczamy w jajku, a następnie w zmielonych migdałach. Czynność tą powtarzamy dwukrotnie.
6. Gotowe kotlety smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym.
7. Kiedy panierka zrumieni się z jednej strony, przekręcamy kotlety na drugą stronę. Układamy po dwa plastry ananasa i kilka listków świeżego oregano, wszystko przykrywamy plastrem sera.
8. Kotleciki smażymy do momentu, aż ser się lekko rozpuści. Trzeba jednak uważać, żeby kotlety nie przypaliły się od spodu. Kiedy się zarumienią, lepiej zmniejszyć nieco gaz.
9. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami, suszonymi pomidorami, mizerią lub inną ulubioną surówką i szklanką kompotu lub zimnego kefiru.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 12.07.2013 22:28
wyglądają kusząco i smacznie
Kuchenka 11.07.2013 09:11
kuszące... bardzo
reniatka 10.07.2013 21:36
ciekawy pomysł i pewnie bardzo smaczny
irenka 10.07.2013 21:03
pyszności,super obiad
Ania67 10.07.2013 20:42
wyglądają wspaniale= aż ślinka cieknie
Olga_SK 10.07.2013 20:17
Uwielbiam połączenie mięsa z owocami :)
Habibi 10.07.2013 20:13
z ananasem bardzo lubię :)))
eagle 10.07.2013 20:08
bardzo lubię takie hawajskie połączenie :)
iwi 10.07.2013 19:57
Fajnie ,,zrobione''mięsko.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat