Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki ryżowe

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Proponuję wypróbować mój przepis na delikatne,smaczne kotleciki ryżowe:)

Składniki:

Składniki

ryż 1 szklanka
jajko ugotowane na twardo 2 sztuki
jajko 2 sztuki
pietruszka 1 łyżka

Doprawienie

przyprawa KUCHAREK 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
kostka rosołowa Kucharek 1 kostka

Do obtoczenia

Bułka tarta klasyczna Prymat 8 łyżek

Do smażenia

olej 11 łyżek

Porada

Proponuję podaj kotleciki polane ketchupem lub z sosem:)

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki ryżowe

Ugotuj ryż

1

Ryż gotuj pod przykryciem 15 minut na wolnym ogniu. Do garnka z gotującym się ryżem wrzuć kostkę rosołową Kucharek. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 1 - Kotleciki ryżowe foto
2

Ugotuj 2 jaja na twardo, ostudź, obierz i drobno pokrój.

Krok 2 - Kotleciki ryżowe foto
3

Do garnka przełóż ostudzony ryż, wsyp ugotowane, pokrojone jaja, wsyp pietruszkę, dodaj surowe jaja. Przypraw pieprzem, łyżeczką soli. Dodaj starty żółty ser. Dokładnie wymieszaj.

Krok 3 - Kotleciki ryżowe foto
4

Z masy formuj kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na patelni z rozgrzanym olejem. Smaż z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki osączaj na ręczniku papierowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dotamisio 05.03.2019 14:20
Na pewno:) na pewno smaczne
Bożena Matuszczyk 05.03.2019 09:59
Na pewno smaczne kotleciki.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak