Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki ruskie

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 750 g
jaja 2 sztuki
mąka 1/3 szklanki
cebula 2 sztuki
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
olej do smażenia
twaróg 400 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki ruskie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować z solą. Odcedzić i porządnie odparować. Przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem. Wystudzić. Dodać 400 g twarogu półtłustego oraz 2 jajka. Wymieszać.
Krok 1 - Kotleciki ruskie foto
2
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zrumienić na 3 łyżkach oleju. Wystudzić i dodać do masy. Doprawić solą i spora ilością pieprzu. Wymieszać.
Krok 2 - Kotleciki ruskie foto
3
Na talerz wysypać bułkę tartą. Nabierać łyżką porcje masy, uformować w dłoniach kotlecik i obtaczać w bułce tartej.
Krok 3 - Kotleciki ruskie foto
4
Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na złoto-brązowy kolor. Usmażone kotleciki odkładać na ręcznik papierowy żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 4 - Kotleciki ruskie foto
5
Kotleciki ruskie podawać z surówką. Pasuje też sos np. pieczarkowy
Krok 5 - Kotleciki ruskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 08.02.2014 13:28
Bardzo fajny i praktyczny pomysł:)
Motorek 06.02.2014 07:51
fajny przepis
Klausia 13.01.2014 19:39
świetny pomysł :)
Katarzyna59 29.11.2013 10:23
bardzo smaczne
RenataZ-et 17.09.2013 23:13
fajny pomysł
aniagdz 09.09.2013 15:59
proste i dobre!
anemon 04.09.2013 18:09
Bardzo kształtne te Twoje kotleciki.
ao_12 04.09.2013 17:29
fajne kotleciki :)
lara 04.09.2013 14:38
bardzo dobre!!!
gosia56 04.09.2013 14:05
super jedzonko
Renata9 04.09.2013 13:20
pyszne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak