Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki pieczarkowo - drobiowe z koperkiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

pierś z kurczaka 800 g
pieczarki 500 g
cebula biała 2 szt.
czosnek 2 ząbki
koper świeży 1 pęczek
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżek
sos sojowy słodki 1 łyżka
Pieprz czarny Prymat w młynku
sól do smaku
olej rzepakowy do smażenia

PANIERKA

Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki pieczarkowo - drobiowe z koperkiem

Kroki postępowania

1
Propozycja na delikatne, smakowite i bardzo aromatyczne kotleciki mielone z piersi kurczaka, świeżych pieczarek i koperku. Idealnie sprawdzą się na smaczny, pożywny i sycący obiadek :)

PRZYGOTOWANIE:

Cebule kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym. Pod koniec smażenia dodajemy 2 przeciśnięte lub drobno pokrojone ząbki czosnku.
Krok 1 - Kotleciki pieczarkowo - drobiowe z koperkiem foto
2
Do zeszklonej cebulki i czosnku dodajemy obrane i pokrojone w pasy pieczarki, a następnie smażymy wszystko do momentu, aż woda z grzybów odparuje.

Studzimy zawartość patelni.
Krok 2 - Kotleciki pieczarkowo - drobiowe z koperkiem foto
3
Piersi kurczaka oczyszczamy ze ścięgien oraz włókien i mielimy wraz z ostudzoną cebulą, czosnkiem i pieczarkami w maszynce do mięsa.
Krok 3 - Kotleciki pieczarkowo - drobiowe z koperkiem foto
4
Do zmielonych składników dodajemy jajko, posiekany koperek, bułkę tartą i 1 łyżkę sosu sojowego. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 4 - Kotleciki pieczarkowo - drobiowe z koperkiem foto
5
Z powstałego farszu formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.
Krok 5 - Kotleciki pieczarkowo - drobiowe z koperkiem foto
6
Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.

Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Życzę smacznego! :)
Krok 6 - Kotleciki pieczarkowo - drobiowe z koperkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 03.08.2015 09:30
Lubię takie:)
Saga123 02.08.2015 19:19
smakowite :)
IKrakowianka 02.08.2015 19:09
super kotleciki
DorotaZ 02.08.2015 19:03
Smaczne. Też czasem dodaję pieczarki do mielonych.
Łukasz15 02.08.2015 18:04
Bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak