Kotleciki mielone, wieprzowe

Kotleciki mielone, wieprzowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg wieprzowiny od szynki

    50
  • bułka tarta

    do obtoczenia:
  • olej

    do smażenia:
  • szkl. mleka

    1
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • kajzerka

    1 czerstwa
  • pieprz czarny mielony

  • sól

  • pieprz ziołowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bułkę namoczyć w mleku a gdy zupełnie zmięknie dokładnie odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić na ósemki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Mięso, bułkę i cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Dodać czosnek, jajko i żółtko. Dosypać po 1 łyżeczce soli, pieprzu ziołowego i troszkę pieprzu czarnego - masę dokładnie wyrobić. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi nabierać porcje mięsa i formować okrągłe kotleciki - mniejsze albo większe, jak wolicie. Obtaczać je w bułce tartej i kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć aż ładnie się zrumienią z obu stron, ale na niezbyt dużym ogniu żeby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia przykryć patelnię pokrywką i na małym ogniu dusić kotlety 5 min.. Podawać z ziemniakami i ulubioną jarzynką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Betka

10.05.2012 09:12
rewelacja;)

eli_555

14.09.2011 23:10
pycha

Ewa104

02.08.2011 14:09
Lubię takie a apetycznie wyglądają.

caroline1983

09.02.2011 12:09
Tradycyjne i zawsze smaczne

anecia04

14.09.2010 11:26
bardzo lubię kotleciki mielone, zwłaszcza z borowka własnej roboty

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat