Kotleciki mielone w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kotleciki

  • łopatka bez kości

    50 dkg
  • kajzerka

    1 szt
  • cebula

  • czosnek

    5 ząbków
  • Kucharek przyprawa do potraw

  • pieprz

  • jajko

    2
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    5 dkg
  • smalec

    do smażenia

Sos pomidorowy

  • cebula

    0,5 szt
  • smalec

    1 łyżka
  • przecier pomidorowy

    1 łyżka
  • woda

    2 szkl
  • mąka

  • Kucharek przyprawa do potraw

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kotleciki; Łopatkę myjemy i osuszamy. Bułkę moczymy w wodzie i odciskamy. Cebulę i czosnek obieramy. Wszystko mielimy maszynką. Dodajemy jajko i przyprawy. Wyrabiamy. Z przygotowanego ciasta formujemy małe kotleciki i smażymy na rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron.
Sos; Obraną cebulkę siekamy. Rumienimy na smalcu. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy przecier i dokładnie mieszamy. Pod koniec zagęszczamy mąką i doprawiamy do smaku. Usmażone kotlety polewamy przygotowanym sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat