Kotleciki a'la gołąbki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2
  • mięso mielone

    50 dag
  • kapusta biała

    40 dag
  • bułka tarta

    4 łyżki
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • olej do smażenia

  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • kostka rosołowa

    1
  • sól i pieprz

  • majeranek

  • zioła prowansalskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kotleciki a'la gołąbki  foto
Kapustę poszatkować ,posolić i odstawić gdy puści sok odcisnąć i wymieszać z mięsem mielonym .Dodać surówkę jajka, i przyprawić solą ,pieprzem ,majerankiem i ziołami prowansalskimi.
Krok 2 - Kotleciki a'la gołąbki  foto
Z gotowej masy formujemy kotlecik obtaczamy w bułce tartej i smażyć na oleju. Kotleciki smażymy na małym ogniu z każdej strony aż ładnie się zarumienią.
Krok 3 - Kotleciki a'la gołąbki  foto
Usmażone kotleciki przełożyć do rondla dodać wywar z kostki rosołowej i dusimy około 15 minut. Z wywaru zrobić sos dodać przecier pomidorowy ,mąkę pszenną oraz śmietanę.Kotleciki podawać z sosem pomidorowym. Gotowe danie udekorować pietruszką .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 02.04.2015 07:13
wyglądają smacznie
Margo1 21.03.2015 13:21
Lubię je bardzo , dawno nie robiłam
IKrakowianka 20.03.2015 19:51
super pomysł
jasiek 20.03.2015 17:31
też fajna wersja
Ewelina1991 20.03.2015 16:12
pyszności na talerzu
w mojej kuchni 20.03.2015 15:51
pyszne jedzonko do zjedzenia..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat