Kostka piernikowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • przyprawa do piernika

    2 łyżka
  • kakao

    2 łyżka
  • masło

    100 gram
  • mąka pszenna

    1,5 szklanka
  • cukier

    1/2 szklanka
  • miód

    2 łyżka
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • jajka

    3 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mleka szklanka

    1 sztuka
  • dżem

    1/2 słoiczek
  • czekolada gorzka

    50 gram
  • czekolada mleczna

    50 gram
  • anyż

    1 szczypta
  • zapach waniliowy

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z cukrem,sodą, anyżem i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy przyprawę do piernika, miód i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy tak aby powstała jednolitą konsystencję. Odstawiamy z ognia, dodajemy mleko cały czas mieszając i jajka. Masę maślana dodajemy do suchy składników i mikserem miksujemy na gładką masę. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownica i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Zostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie nasz piernik kroimy na w pół i przekładamy dżemem. W rondelku roztapiamy obie czekolady. Polewamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 10.04.2017 10:36
na plus 5 :-)
asiatok 27.12.2016 14:24
Absolutnie piękne!
KORAL 27.12.2016 13:12
Fajne piasto :)
Franciszek 27.12.2016 12:16
dobry piernik
mysza75 27.12.2016 11:23
pyszny piernik
Habibi 27.12.2016 11:06
Co prawda nie jest to kostka z geometrycznego punktu widzenia ale ciacho wygląda bardzo zachęcająco ;)
Mniam 27.12.2016 10:25
Bardzo smaczne ciasto
Patrycja33 27.12.2016 10:05
alez smakowicie wyglada :)
cukiereczek 27.12.2016 09:45
wspaniale się prezentuje
gosia56 27.12.2016 09:36
NA PEWNO PYSZNE

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat