Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kostka malinowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 150 g
kakao 25 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
sól 1 szczypta
masło 45 g
cukier puder 125 g
jajko 2 sztuki
mleko 60 ml
olej roślinny 1 łyżka
czekolada gorzka 200 g
żółtko jajek 4 sztuki
cukier 50 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
mleko 170 ml
śmietana 250 ml
śmietana 350 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 25 g
galaretka malinowa 1 opakowanie
frużelina 250 malinowa

Przepis i sposób przygotowania na: Kostka malinowa

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Formę posmaruj masłem i wysyp mąką. Mękę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać w misce. Mikserem na średnich obrotach ubić z masło z cukrem, aż do uzyskania kremowej konsystencji, dodawaj po jednym jajku, wbijając kolejne dopiero po rozpuszczeniu poprzedniego. Miksując na małych obrotach, stopniowo dosypywać suchych składników, każdą kolejną warstwę polewając czekoladą, mlekiem i olejem. Rzadkie ciasto przekładać do formy i piec ok. 40 minut. Nasączyć.
Krok 1 - Kostka malinowa foto
2
Wrzucić do miski czekoladę i odstawić na bok. Mikserem na wysokich obrotach utrzeć żółtka z cukrem na jasny krem. Zagotować w rondlu mleko i zdjąć z ognia. Połowę mleka wlewać stopniowo do masy z żółtkami. Po czym przelać do rondla z drugą połowa mleka i energicznie mieszać, aż zgęstnieje i pokryje całą uniesioną do góry łyżkę. Zdjąć z ognia i zalać czekoladę. Wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać żelatyną rozpuszczoną w 1,5 łyżki wody i odstawić do ostygnięcia całkowitego.Na koniec starannie wymieszać z ubita kremówką. Wylać na zimny i nasączony już biszkopt i wstawić do lodówki do zastygnięcia musu. Gdy zastygnie posmarować warstwą frużeliny i ponownie schłodzić.
Krok 2 - Kostka malinowa foto
3
Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać delikatnie mikserem na wolnych obrotach z frużeliną i rozpuszczoną żelatyną. Wylać na warstwę frużeliny , znów schłodzić do stężenia.
Krok 3 - Kostka malinowa foto
4
Galaretkę rozrobić w 520 ml wody. Gdy przestygnie dodać 2 łyżki frużeliny ( Ew trochę więcej) i lekko tężejącą wylać na mus malinowy. Schłodzić do stężenia i gotowe.
Krok 4 - Kostka malinowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 04.03.2013 15:08
super ciacho!! musze zrobic koniecznie :)
Amellia 21.07.2012 19:38
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak