Kostka agrestowa

Kostka agrestowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    4 sztuki
  • mąka pszenna

    6 łyżek
  • cukier

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa

  • śmietana 30%

    500 g
  • galaretka agrestowa

    2 sztuki
  • cukier puder

    4 łyżki

Dekoracja

  • galaretka agrestowa

  • agrest

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kostka agrestowa foto

Białka ubić mikserem na lśniącą pianę,pod koniec wsypać cukier i dalej ubijać dodać żółtka i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach ,wsypać mąkę tortową wymieszaną z proszkiem,zmiksować wylać ciasto na wyłożoną pergaminem blaszkę do pieczenia o wym 23/38 cm.Piec około 20 minut w temp 170*c.Po upieczeniu wystudzić.
Krok 2 - Kostka agrestowa foto
Masa: Dwie galaretki agrestowe rozpuścić w 250 ml gorącej wody ,zostawić do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na puch dodając cukier puder ,wlać lekko tężejącą galaretkę zmiksować.
Krok 3 - Kostka agrestowa foto
Wylać masę na zimny biszkopt. Ostatnią agrestową galaretkę rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody gdy zacznie tężeć wylać na wierzch ciasta.Wstawić na około 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem pokroić na 12 równych kostek,udekorować ciasto świeżym agrestem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka214

13.07.2014 20:53
bardzo ładne

Kejti

13.07.2014 15:36
Super ciacho :-)

Monika-twin

13.07.2014 15:31
Wyglada smacznie

ben-ka

13.07.2014 15:00
Bardzo ładny efekt uzyskałaś,brawo,to najlepsze ciasto na upały.

Janina

13.07.2014 14:56
Pychotka, palce lizać;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat