Korzenno - limonkowy sernik z tofu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 szkl
  • proszek do piecz

    pół łyżeczki
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • olej z orzechów włoskich

    6 łyżek
  • miód

    6 łyżek
  • tofu

    1 kg
  • olej

    3 łyżki
  • miód

    8 łyżek
  • limonki

    3 szt
  • żelatyna

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić (będzie miało konsystencję mokrego piasku). Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy (mi najwygodniej używa się silikonowej). Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Nie wyjmując z tortownicy pozostawić do wystygnięcia.

Tofu osączone z zalewy przekładamy do blendera lub miski i zaczynamy miksować dodając po kolei olej, miód, skórkę i sok z limonek, cukier waniliowy i rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę (moim najlepszym sposobem na rozpuszczenie żelatyny jest zalanie jej mała ilością ciepłej wody, rozmieszanie, wstawienie na chwilę do mikrofalówki i znów zamieszanie). Zmiksowaną masę serową próbujemy w smaku i ewentualnie dodajemy więcej miodu lub soku z limonki. Gotową masę wykładamy na upieczone, zimne ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dorota20w 04.10.2013 14:49
polecam, pyszny
Klausia 27.09.2013 14:28
intryguje mnie Twoja propozycja :)
dorota20w 23.02.2012 23:15
dziękuję
czekoladka_m 22.02.2012 17:51
genialny ten sernik!!!
dorota20w 18.12.2011 17:32
dziekuję
Grażyna13 18.12.2011 10:05
Podoba mi się :)
Małgorzata113 13.12.2010 15:57
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat