Korzenniak z masą serową, czereśniami i polewą czekoladową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto korzenne:

  • mąka pszenna

    480 g
  • cukier drobny

    140 g
  • masło

    120 g
  • czekolada gorzka

    60 g
  • nutella

    60 g
  • śmietana 30%

    150 ml
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 ½ łyżeczki
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Imbir mielony Prymat

    ½ łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    ¼ łyżeczki
  • jajko

    4 szt.
  • cukier drobny

    70 g
  • mleko

    50 ml
  • kasza manna

    3 łyżki
  • jajko

    3 szt.
  • cytryna

    ½ szt.
  • Składniki dodatkowe:

  • polewa czekoladowa

  • czereśnie

    150 g
  • twaróg

    250 (półtłusty)
  • kardamon

    ½ mielony
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Korzenniak z masą serową, czereśniami i polewą czekoladową foto
Przygotowanie ciasta rozpocząć od przygotowania ciasta korzennego. W małym garnku umieścić połowę śmietany 30 %, nutellę, masło, gorzką czekoladę, cukier i kakao. Podgrzewać na wolnym ogniu do czasu, aż składniki się połączą (nie gotować). Odstawić na 10 minut.
Krok 2 - Korzenniak z masą serową, czereśniami i polewą czekoladową foto
Do misy przesiać mąkę pszenną. Dodać do niej proszek do pieczenia, cynamon, kardamon, imbir oraz gałkę muszkatołową.
Krok 3 - Korzenniak z masą serową, czereśniami i polewą czekoladową foto
Przestudzoną masę czekoladową przelać do większej misy. Dodać do niej żółtka oraz składniki sypkie. Wymieszać.
Krok 4 - Korzenniak z masą serową, czereśniami i polewą czekoladową foto
Połączyć z pozostałą śmietaną i odstawić na kilka minut.
Krok 5 - Korzenniak z masą serową, czereśniami i polewą czekoladową foto
W międzyczasie przygotować masę serową. Żółtka utrzeć z cukrem.
Krok 6 - Korzenniak z masą serową, czereśniami i polewą czekoladową foto
Dodać do niej twaróg rozgnieciony widelcem, mleko, kaszę mannę oraz sok wyciśnięty z cytryny. Połączyć składniki.
Krok 7 - Korzenniak z masą serową, czereśniami i polewą czekoladową foto
Z wszystkich białek ubić sztywną pianę. ⅓ ubitej piany wmieszać delikatnie w masę serową, a pozostałą część - w przygotowane ciasto korzenne.
Krok 8 - Korzenniak z masą serową, czereśniami i polewą czekoladową foto
Kwadratową formę o boku około 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta korzennego, całą masę serową i pozostałe ciasto korzenne. Na wierzchu rozłożyć zamrożone czereśnie. Formę z ciastem ustawić w większej formie, wypełnionej do połowy gorącą wodą.
Krok 9 - Korzenniak z masą serową, czereśniami i polewą czekoladową foto
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 60 minut. Po wystudzeniu wierzch ciasta posmarować polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 27.01.2013 13:15
Bardzo apetyczne.
malaczarna23 24.01.2013 19:37
przepyszne ciasto
adelajda 22.12.2012 07:49
super !
treonina 18.12.2012 21:58
świetne!
Gosia40 17.12.2012 18:15
Piękne ciacho
Agnieszka_B 15.12.2012 23:11
Czasem uda mi się zrobić ciacho, które i fajnie wygląda i pysznie smakuje ;) Dziękuje za pozytywne komentarze :)
MAR3STA 15.12.2012 17:42
świetne w każdym calu
IZABELA29 13.12.2012 11:10
doskonałe ciasto
Joanna46 13.12.2012 09:15
Fajne.
Mysiunia 13.12.2012 08:24
ciasto wygląda przepięknie! bardzo aromatyczny przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat