Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenne śledzie po skandynawsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Korzenne śledzie po skandynawsku - z mnóstwem aromatycznych przypraw: pieprzem, kolendrą i gożdzikami.

Składniki:

Mieszanka przypraw

ziele angielskie 4 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
kolendra 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat kilka szt
pieprz czerwony 1/2 łyżeczki

Ryba

śledzie 5 filetów
ocet winny 300 ml
woda 300 ml
cukier 150 gram
cebula 2 szt
koperek 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenne śledzie po skandynawsku

1. Wodę, cukier i ocet podgrzewamy w rondlu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy mieszankę przypraw.

2. Śledzie osączamy i kroimy na kawałki o wielkości 2 cm.

3. W wyparzonym słoiku układamy naprzemiennie śledzie, pokrojoną w piórka cebule i koperek , a następnie zalewamy schłodzoną zalewą.

4. Odstawiamy na 5 dni do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak