Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku IX: Grillowany ser kozi z sałatką, odc. 17

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(41)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Dzisiaj klasyczne smaki i połączenia, czyli grillowany ser kozi z karmelizowaną figą i konfiturą z gorzkiej pomarańczy podawany na grzankach z brioszki.

Składniki:

Składniki:

kozi ser (roladka)
0.5 kilograma
figi
4 sztuki
miód
4 łyżeczki
kiełki groszku cukrowego
50 gramów
Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat
1 opakowanie
całe buraczki marynowane
4 sztuki
cebula czerwona
1 sztuka
woda
3 łyżki
oliwa
3 łyżki
orzeszki ziemne niesolone
4 łyżki
konfitura z gorzkiej pomarańczy
2 łyżki
brioszka grillowana
1 sztuka
masło
20 gramów

Do smaku:

Cynamon cały Prymat
Sklep Prymat

Dekoracja:

Jabłuszka kaparowe Smak

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Grillowany ser kozi z sałatką, odc. 17

Do dużej miski przesypujemy zawartość opakowania sosu włoskiego, dodajemy wodę, olej i mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w plastry buraczki oraz kiełki, mieszamy.

Figi kroimy na połówki. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy figi częścią wewnętrzną i polewamy miodem. Dodajemy 2 części kory cynamonu i karmelizujemy.

Ser kozi kroimy na plastry po ok. 1 cm i grillujemy z obu stron na patelni. Brioszkę kroimy na kromki i również grillujemy z obu stron

Sałatkę przekładamy do miseczek, posypujemy orzeszkami, na wierzchu układamy jabłuszka kaparowe. Na kromki broszki kładziemy grillowany ser kozi i figi. Podajemy z konfiturą z pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak