Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Grillowany ser kozi z sałatką, odc. 17
Do dużej miski przesypujemy zawartość opakowania sosu włoskiego, dodajemy wodę, olej i mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w plastry buraczki oraz kiełki, mieszamy.
Figi kroimy na połówki. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy figi częścią wewnętrzną i polewamy miodem. Dodajemy 2 części kory cynamonu i karmelizujemy.
Ser kozi kroimy na plastry po ok. 1 cm i grillujemy z obu stron na patelni. Brioszkę kroimy na kromki i również grillujemy z obu stron
Sałatkę przekładamy do miseczek, posypujemy orzeszkami, na wierzchu układamy jabłuszka kaparowe. Na kromki broszki kładziemy grillowany ser kozi i figi. Podajemy z konfiturą z pomarańczy.