Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenne ciasteczka Agusi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 300 g
margaryna kostka 1 kostka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
jajko 1 sztuk
cukier trzcinowy 120 g
cynamon Prymat 1/2 łyżeczka
imbir 1/2 łyżeczka
miód pszczeli 3 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenne ciasteczka Agusi

Mąkę przesiać na drobnym sicie, następnie przyprawę do piernika, imbir i cynamon. W dalszej kolejności należy, wymieszać mąkę z przyprawami, zrobić w środku dołek, włożyć margarynę i razem posiekać dodać wcześniej sparzone wrzącą wodą jajko w celu pozbycia się bakterii chorobotwórczych. Dodać miód i bardzo dokładni, energicznie zagnieść ciasto, a następnie schłodzić je w lodówce lub w zamrażarce. Po upływie godziny wyjąć ciasto z lodówki i na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 do 1 cm, następnie za pomocą foremek w dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka i układać je na blasze z papierem do pieczenia i piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury około 170 stopni C. Można dekorować ciasteczka wedle uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 08.12.2012 08:15
pachnie świętami mniam !
anja3107 03.12.2012 15:03
śliczne
IwonaKa 03.12.2012 15:00
uwielbiam takie ciasteczka,super przepis
andzia123 03.12.2012 14:55
uwielbiam takie
Silver Teaspoon 03.12.2012 14:45
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak