Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ogórki
-
woda
-
ocet 10 %
-
cukier kryształ
-
sól
-
Liść laurowy suszony Prymat
-
koper
-
chrzan
-
marchew
-
czosnek
Przepis i sposób przygotowania Korniszonki na słodko :)
4 litry wody
1 litr octu
1/2 kg cukru
4 łyżki soli
listki laurowe
ziele angielskie
gorczyca
Wszystko razem zagotować i ostudzić.
Zdrowe nie za duże ogóreczki dokładnie umyć. Poukładać ciasno w wyparzonych słoikach a do każdego z nich dodać po kawałku surowej marchewki pokrojonej w plastry, 1/2 ząbka czosnku, trochę kopru i chrzanu.
Zalać ogórki zimną zalewą i proporcjonalnie do każdego słoiczka rozłożyć \"nie rozpuszczalne\" składniki zalewy.
Słoiki szczelnie zakręcić i zagotować pozostawiając w stanie wrzenia przez 7 min. Wyjąć gorące i postawić do góry dnem do wystudzenia.
Polecam, są przepyszne.
SMACZNEGO :)
Komentarze (55)
Załaduj więcej komentarzy (45)