Kora Dębu

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • białko

    8 sztuk
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • orzechy posiekane

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżeczki cappuccino o smaku orze

Wkładka

  • jajko

    4 sztuki
  • cukier

    8 łyżek
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżka cappucinno orzechowe
  • orzechy posiekane

    1/2 szklanki
  • galaretka o smaku coli

    2 opakowania

Masa

  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
  • cukier

    2 łyżki
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • woda

    1 szklanka
  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • masło lub margaryna

    250 gram
  • cukier kryształ

    3/4 szklanki
  • galaretka brzoskwiniowa

    2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kora Dębu foto
Białka ubijam na sztywną pianę dodając po dwie łyżki cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i mieszam z kawą cappuccino. Delikatnie łącze z masą jajeczną .Na końcu dodaję zmielone orzechy, przekładam ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temp. 180°C przez 30-40 min. Upieczone kroję na dwa blaty.
Krok 2 - Kora Dębu foto
Na wkładkę ubijam białka dodając po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kawą cappuccino i mieszam łopatką . Dodaję zmielone orzechy i przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia , wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-30 min.Gotowe studzę, i wykrawam otwory za pomocą kieliszka do szampana lub wina.
Krok 3 - Kora Dębu foto
Galaretki o smaku coli rozpuszczam w dwóch szklankach wrzątku i odstawiam do momentu, aż będzie można nabierać galaretkę łyżeczką, ale nie będzie jeszcze zupełnie zastygnięta. Tężejącą galaretkę nakładam w wycięte otwory i odstawiam, aż całkowicie zastygnie.
Krok 4 - Kora Dębu foto
Z brzoskwiń odlewam sok do rondelka, wstawiam na gaz i gotuję Dwie łyżki cukru, mąkę i żółtka mieszam i wlewam na gotujący się sok, nakrywam folią spożywczą i odstawiam by masa wystygła.
Masło ucieram z pozostałym cukrem i dodaję porcjami zimny budyń.
Na ciasto z galaretkami wykładam połowowe masy budyniowej,
Krok 5 - Kora Dębu foto
nakrywam blatem orzechowym, przykrywam papierem do pieczenia następie blaszką i odwracam otworami z galaretką do góry. Z ciasta usuwam papier do pieczenia, smaruję pozostałą masą budyniową, nakrywam drugim blatem biszkoptowym i odstawiam do stężenia.
Krok 6 - Kora Dębu foto
Galaretki o smaku brzoskwiniowym rozpuszczam w trzech szklankach wody i odstawiam, aż będą tężeć.
Na wierzchu ciasta układam cząstki brzoskwiń i zalewam tężejącą galaretką. Całość ponownie wstawiam do lodówki.
luna76
Moja wersja popularnego ciasta, które jest znane i bardzo lubiane. Delicje zastąpiłam biszkoptem z galaretką , ale możecie dodać w środek masy te pyszne ciasteczka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 23.03.2015 13:19
świetne ciasto
Ada-Gaba 22.03.2015 22:05
wspaniały deserek
wwwiolka 22.03.2015 21:16
Bardzo fajny przepis.
Beatris 22.03.2015 21:02
Wspaniałe ciasto, aż mam ochotę na kawałeczek:)
Małgorzata Pin 22.03.2015 20:01
Widać, że pracochłonny ale na pewno warto.
Gabi44 22.03.2015 19:27
Prawdziwa rozpusta,pyszne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat