Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kora Dębu

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

białko 8 sztuk
żółtko jajek 3 sztuki
cukier 1 szklanka
orzechy posiekane 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki cappuccino o smaku orze

Wkładka

jajko 4 sztuki
cukier 8 łyżek
mąka pszenna 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kawa rozpuszczalna 1 łyżka cappucinno orzechowe
orzechy posiekane 1/2 szklanki
galaretka o smaku coli 2 opakowania

Masa

brzoskwinie w puszce 1 puszka
cukier 2 łyżki
budyń śmietankowy 2 opakowania
woda 1 szklanka
żółtko jajek 5 sztuk
masło lub margaryna 250 gram
cukier kryształ 3/4 szklanki
galaretka brzoskwiniowa 2 opakowania

Porada

Moja wersja popularnego ciasta, które jest znane i bardzo lubiane. Delicje zastąpiłam biszkoptem z galaretką , ale możecie dodać w środek masy te pyszne ciasteczka.

Przepis i sposób przygotowania na: Kora Dębu

Kroki postępowania

1
Białka ubijam na sztywną pianę dodając po dwie łyżki cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i mieszam z kawą cappuccino. Delikatnie łącze z masą jajeczną .Na końcu dodaję zmielone orzechy, przekładam ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temp. 180°C przez 30-40 min. Upieczone kroję na dwa blaty.
Krok 1 - Kora Dębu foto
2
Na wkładkę ubijam białka dodając po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kawą cappuccino i mieszam łopatką . Dodaję zmielone orzechy i przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia , wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-30 min.Gotowe studzę, i wykrawam otwory za pomocą kieliszka do szampana lub wina.
Krok 2 - Kora Dębu foto
3
Galaretki o smaku coli rozpuszczam w dwóch szklankach wrzątku i odstawiam do momentu, aż będzie można nabierać galaretkę łyżeczką, ale nie będzie jeszcze zupełnie zastygnięta. Tężejącą galaretkę nakładam w wycięte otwory i odstawiam, aż całkowicie zastygnie.
Krok 3 - Kora Dębu foto
4
Z brzoskwiń odlewam sok do rondelka, wstawiam na gaz i gotuję Dwie łyżki cukru, mąkę i żółtka mieszam i wlewam na gotujący się sok, nakrywam folią spożywczą i odstawiam by masa wystygła.
Masło ucieram z pozostałym cukrem i dodaję porcjami zimny budyń.
Na ciasto z galaretkami wykładam połowowe masy budyniowej,
Krok 4 - Kora Dębu foto
5
nakrywam blatem orzechowym, przykrywam papierem do pieczenia następie blaszką i odwracam otworami z galaretką do góry. Z ciasta usuwam papier do pieczenia, smaruję pozostałą masą budyniową, nakrywam drugim blatem biszkoptowym i odstawiam do stężenia.
Krok 5 - Kora Dębu foto
6
Galaretki o smaku brzoskwiniowym rozpuszczam w trzech szklankach wody i odstawiam, aż będą tężeć.
Na wierzchu ciasta układam cząstki brzoskwiń i zalewam tężejącą galaretką. Całość ponownie wstawiam do lodówki.
Krok 6 - Kora Dębu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 23.03.2015 13:19
świetne ciasto
Ada-Gaba 22.03.2015 22:05
wspaniały deserek
wwwiolka 22.03.2015 21:16
Bardzo fajny przepis.
Beatris 22.03.2015 21:02
Wspaniałe ciasto, aż mam ochotę na kawałeczek:)
Małgorzata Pin 22.03.2015 20:01
Widać, że pracochłonny ale na pewno warto.
Gabi44 22.03.2015 19:27
Prawdziwa rozpusta,pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak