Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka ziemniaczano-dyniowe

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
dynia 500 g pieczona
jajko 1 duże
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 1 szkl.
mąka krupczatka 1/4 szkl.
sól do smaku
masło klarowane
Bułka tarta klasyczna Prymat
cukier
Cynamon mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka ziemniaczano-dyniowe

Dynię obrać z grubej skóry, miąższ pokroić w dużą kostkę, włożyć do rękawa foliowego, zamknąć klamerką i upiec w gorącym piekarniku (można też w mikrofalówce) - wyjąć z piekarnika, rozciąć worek, aby mogła swobodnie odparować.

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i razem z dynią przecisnąć przez praskę - dynię można też zmiksować na mus.

Połączyć dynię i ziemniaki, pozostawić do ostygnięcia, wbić jajko, dodać nieco soli i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną - zagnieść zwarte, ale dość miękkie ciasto - uformować wąskie wałeczki, lekko spłaszczyć i pokroić ukośnie na niewielkie kawałki.

Ugotować w osolonym wrzątku, przez ok.3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić na sicie i ew. zahartować zimną wodą.

W międzyczasie rozpuścić na patelni masło klarowane, dosypać bułkę tartą i zrumienić, stale mieszając - dołożyć kopytka i chwilę razem podgrzewać, potrząsając patelnią, aby nie przywarły i obtoczyły się w rumianej bułeczce.

Na talerzu posypać cukrem i cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 12.12.2013 17:34
fajny pomysł na kopytka
Alex_M 29.11.2013 13:29
muszę je wypróbować :)
Habibi 26.10.2013 11:26
Akurat jest sezon na dynię, więc można eksperymentować z kluseczkami :)
Ankha 25.10.2013 05:33
Ciekawy przepis,a że "rozkminiłam" gdzie tu jest schowek na przepisy, to go sobie wrzucę
IwonaDD 24.10.2013 16:49
fajny pomysł na wykorzystanie dyni
jasiek 24.10.2013 15:44
ciekawe połączenie smaków
Habibi 24.10.2013 15:44
Oczywiście proponuję podane ilości mąki traktować bardziej orientacyjnie, niż jako ścisłą wytyczną, bo ziemniaki i dynia miewają różną zawartość wody ;) Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do kopytek z samych ziemniaków.
Gracer 24.10.2013 15:41
bardzo apetyczne
Jadwiga/Jaga85 24.10.2013 15:29
Jakie żółciutkie- śliczne!
bogusia19 24.10.2013 15:22
ale pieknie wygladaja
nogawkuchni 24.10.2013 15:12
Ciekawa propozycja,wyglądają apetycznie,chętnie bym spróbowała,z pewnością są smaczne.
Konczi 24.10.2013 15:11
oo takich kopytek jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak