Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka ziemniaczano-dyniowe
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i razem z dynią przecisnąć przez praskę - dynię można też zmiksować na mus.
Połączyć dynię i ziemniaki, pozostawić do ostygnięcia, wbić jajko, dodać nieco soli i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną - zagnieść zwarte, ale dość miękkie ciasto - uformować wąskie wałeczki, lekko spłaszczyć i pokroić ukośnie na niewielkie kawałki.
Ugotować w osolonym wrzątku, przez ok.3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić na sicie i ew. zahartować zimną wodą.
W międzyczasie rozpuścić na patelni masło klarowane, dosypać bułkę tartą i zrumienić, stale mieszając - dołożyć kopytka i chwilę razem podgrzewać, potrząsając patelnią, aby nie przywarły i obtoczyły się w rumianej bułeczce.
Na talerzu posypać cukrem i cynamonem.