Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka
Ziemniaki myjemy i gotujemy do miękkości w mundurkach. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy przesianą mąkę i sól, robimy dołek i wlewamy do niego roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek grubości małego palca. Podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki – kopytka.
Kopyta przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.
W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy kopytka (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).
Wyławiamy łyżką cedzakową.
Kopytka doskonale smakują jako dodatek do gulaszu, różnego rodzaju sosu lub po prostu same.
Ja najbardziej lubię kopytka odsmażane na masełku i okraszone podsmażoną cebulką!