Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe kopytka z pesto ze szpinakiem i chrupiącym boczkiem

5.0
(50)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Masz nadmiar dyni i szukasz pomysłów jak ją wykorzystać? Lubisz klasyczne kopytka? W takim razie postaw na przepis na dyniowe kopytka i podaj je ze szpinakowym pesto i chrupiącym boczkiem. Mniam!

Składniki:

ziemniaki 750 gramów
pure z dynii 250 gramów
jajko 1 sztuka
mąka 1,5 szklanki
sól 1 szczypta
szpinak świeży 100 gramów
słonecznik łuskany 50 gramów
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki 0,5 pęczek
olej rzepakowy 100 mililitrów
boczek wędzony 150 gramów
parmezan starty 3 łyżki
kurkuma 0,5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe kopytka z pesto ze szpinakiem i chrupiącym boczkiem

Klasyczne kopytka to tylko baza do przygotowywania dalszych dań. W ten sposób powstał przepis na kopytka dyniowe. Aby podbić ich smak przygotuj do nich pesto szpinakowe lub masełko ziołowe. 

Kroki postępowania

1
Kopytka: Dynię pokroić na kawałki, oczyścić z nasion, ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (z termoobiegiem), do miękkości.
Krok 1 - Dyniowe kopytka z pesto ze szpinakiem i chrupiącym boczkiem foto
2
Przestudzić, zdjąć skórkę i zmiksować na pure.
Krok 2 - Dyniowe kopytka z pesto ze szpinakiem i chrupiącym boczkiem foto
3
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Ugnieść dokładnie tłuczkiem, dodać pure z dyni, sól, jajko, mąkę i kurkumę. Wymieszać i wyrobić ciasto, ewentualnie podsypując więcej mąki. Na stolnicy wysypanej mąką formować kawałki ciasta w długie "węże". Kroić w 3 cm kopytka. Kopytka gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia i dodatkowo 2-3 minuty.
Krok 3 - Dyniowe kopytka z pesto ze szpinakiem i chrupiącym boczkiem foto
4

Pesto ze szpinaku: Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Szpinak, pietruszkę, ząbki czosnku, ser i słonecznik zmiksować dolewając stopniowo olej. Doprawić do smaku solą.

Boczek pokroić w kostkę lub na cienkie plastry, usmażyć do zarumienienia na suchej patelni.

Gorące kopytka wymieszać z kilkoma łyżkami pesto, podawać od razu okraszone chrupiącym boczkiem i posypane natką pietruszki.

Krok 4 - Dyniowe kopytka z pesto ze szpinakiem i chrupiącym boczkiem foto

A przepis na tradycyjne kopytka znajdziesz też w serwisie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 24.09.2016 22:25
Smaczne kopytka
Klausia 29.05.2015 15:39
ładnie podane :)
ben-ka 27.04.2015 09:11
Bardzo ładne, takie kolorowe danie.
jasiek 11.05.2014 14:36
ładnie wyglądają
EmciaPichci 04.03.2014 07:15
jakie sliczne! mniam!
Monika-twin 12.12.2013 17:32
fajny pomysł na kopytka
jasiek 24.11.2013 11:28
Ale to smaczne
jasiek 24.11.2013 11:26
Ekstra pomysł
Łucja 31.10.2013 23:44
koniecznie muszę spróbować :D
Poison1988 30.10.2013 19:57
przepis pierwsza klasa a fotka wspaniała :)
Jastinka 30.10.2013 12:18
smakowity przepis
Maria 70 28.10.2013 23:33
Pychota ,pychota...
Kolorowa 28.10.2013 23:17
śliczności i pyszności !
V_kuchareczka 28.10.2013 20:24
wspaniale wyglądają
Agnieszka_B 28.10.2013 19:50
Przepis bardzo mi się podoba. A tak przygotowane kopytka z pewnością smakują doskonale :)
Ela_K 28.10.2013 19:09
piękne danie i piękne zdjęcie
joanna30 28.10.2013 18:49
Piekny kolorek :)
Aleksandra/Olcia 28.10.2013 17:53
ale kolorowe danie
eMMe 28.10.2013 17:27
Świetny mają kolor:)
Ankha 28.10.2013 17:22
jakie ładne,żółciutkie :)
Anna133 28.10.2013 17:12
pięknie podane ,aż zgłodniałam
mufinka79 28.10.2013 17:07
Uwielbiam dyniowe kopytka, ale z pesto nie próbowałam. Danie wygląda znakomicie :)
Habibi 28.10.2013 16:34
uwielbiam takie kombinowane potrawy :) w ciągu 1,5 tygodnia 3 razy robiłam kluchy z dynią do różnych dań ;)
ssylwiaa 28.10.2013 16:33
ale pyszności, super!
hahanka 28.10.2013 16:23
świetne danie, super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak