Dyniowe kopytka z pesto ze szpinakiem i chrupiącym boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    750 gram
  • pure z dynii

    250 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka

    1 1/2 szklanka
  • sól

    1 szczypta
  • szpinak świeży

    100 gram
  • słonecznik łuskany

    50 gram
  • czosnek

    2 ząbek
  • natka pietruszki

    1/2 pęczek
  • olej rzepakowy

    100 mililitr
  • boczek wędzony

    150 gram
  • parmezan starty

    3 łyżka
  • kurkuma

    1/2 łyżeczka
  • sól morska

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dyniowe kopytka z pesto ze szpinakiem i chrupiącym boczkiem foto
Kopytka: Dynię pokroić na kawałki, oczyścić z nasion, ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (z termoobiegiem), do miękkości.
Krok 2 - Dyniowe kopytka z pesto ze szpinakiem i chrupiącym boczkiem foto
Przestudzić, zdjąć skórkę i zmiksować na pure.
Krok 3 - Dyniowe kopytka z pesto ze szpinakiem i chrupiącym boczkiem foto
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Ugnieść dokładnie tłuczkiem, dodać pure z dyni, sól, jajko, mąkę i kurkumę. Wymieszać i wyrobić ciasto, ewentualnie podsypując więcej mąki. Na stolnicy wysypanej mąką formować kawałki ciasta w długie "węże". Kroić w 3 cm kopytka. Kopytka gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia i dodatkowo 2-3 minuty.
Krok 4 - Dyniowe kopytka z pesto ze szpinakiem i chrupiącym boczkiem foto
Pesto ze szpinaku: Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Szpinak, pietruszkę, ząbki czosnku, ser i słonecznik zmiksować dolewając stopniowo olej. Doprawić do smaku solą.
Boczek pokroić w kostkę lub na cienkie plastry, usmażyć do zarumienienia na suchej patelni.
Gorące kopytka wymieszać z kilkoma łyżkami pesto, podawać od razu okraszone chrupiącym boczkiem i posypane natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 24.09.2016 22:25
Smaczne kopytka
Klausia 29.05.2015 15:39
ładnie podane :)
ben-ka 27.04.2015 09:11
Bardzo ładne, takie kolorowe danie.
jasiek 11.05.2014 14:36
ładnie wyglądają
EmciaPichci 04.03.2014 07:15
jakie sliczne! mniam!
Monika-twin 12.12.2013 17:32
fajny pomysł na kopytka
jasiek 24.11.2013 11:28
Ale to smaczne
jasiek 24.11.2013 11:26
Ekstra pomysł
Łucja 31.10.2013 23:44
koniecznie muszę spróbować :D
Poison1988 30.10.2013 19:57
przepis pierwsza klasa a fotka wspaniała :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat