Kopytka z pesto z rukoli ze słonecznikiem i boczkiem

Kopytka z pesto z rukoli ze słonecznikiem i boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kopytka

  • ziemniaki

    1 kilogram
  • mąka

    220 gramów
  • masło

    1/2 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
  • gałka muszkatołowa mielona

    1/4 łyżeczka
  • sól do smaku

Pesto

  • rukola

    100 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • słonecznik łuskany

    4 łyżka
  • olej rzepakowy

    60 mililitrów
  • parmezan starty

    60 gramów
  • sól do smaku

Dodatkowo

  • boczek wędzony

    do posypania
  • parmezan starty

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kopytka: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przepuścić przez praskę lub dokładnie utłuc tłuczkiem. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Do ciepłych ziemniaków dodać mąkę, jajko, sól i gałkę muszkatołową. Dokładnie zagnieść. Na stolnicy wysypanej mąką formować długie wałki i kroić na kopytka. Kopytka gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia i dodatkowo ok. 2 minuty.

Pesto z rukoli ze słonecznikiem: Rukolę umyć i przełożyć do wysokiego dzbanka. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika, olej, parmezan oraz dwie szczyty soli. Wszystkie składniki zmiksować na jednolity sos.
Boczek pokroić na cienkie paski. Usmażyć na patelni.
Do porcji kopytek dodać 2-3 łyżki pesto oraz usmażony boczek. Przed podaniem podsypać startym parmezanem i całość wymieszać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat