Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z pesto z rukoli ze słonecznikiem i boczkiem

5.0
(27)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kopytka:

ziemniaki 1 kilogram
mąka 220 gramów
masło 1/2 łyżki
jajko 1 sztuka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Pesto:

rukola 100 gramów
czosnek 2 ząbki
słonecznik łuskany 4 łyżki
olej rzepakowy 60 mililitrów
parmezan starty 60 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Dodatkowo:

boczek wędzony do posypania
parmezan starty 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z pesto z rukoli ze słonecznikiem i boczkiem

Kopytka: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przepuścić przez praskę lub dokładnie utłuc tłuczkiem. Dodać masło, dokładnie wymieszać i ostudzić. 

Następnie dodać mąkę, jajko, sól i gałkę muszkatołową. Dokładnie zagnieść. Na stolnicy wysypanej mąką formować długie wałki i kroić na kopytka. Kopytka gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia i dodatkowo ok. 2 minuty.

Pesto z rukoli ze słonecznikiem: Rukolę umyć i przełożyć do wysokiego dzbanka. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika, olej, parmezan oraz dwie szczyty soli. Wszystkie składniki zmiksować na jednolity sos. Boczek pokroić na cienkie paski. Usmażyć na patelni.

Do porcji kopytek dodać 2-3 łyżki pesto oraz usmażony boczek. Przed podaniem posypać startym parmezanem i całość wymieszać.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak