Kopytka z pesto z rukoli ze słonecznikiem i boczkiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kopytka:

  • ziemniaki

    1 kilogram
  • mąka

    220 gramów
  • masło

    1/2 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • gałka muszkatołowa mielona

    1/4 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku

Pesto:

  • rukola

    100 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • słonecznik łuskany

    4 łyżki
  • olej rzepakowy

    60 mililitrów
  • parmezan starty

    60 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku

Dodatkowo:

  • boczek wędzony

    do posypania
  • parmezan starty

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kopytka: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przepuścić przez praskę lub dokładnie utłuc tłuczkiem. Dodać masło, dokładnie wymieszać i ostudzić. 

Następnie dodać mąkę, jajko, sól i gałkę muszkatołową. Dokładnie zagnieść. Na stolnicy wysypanej mąką formować długie wałki i kroić na kopytka. Kopytka gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia i dodatkowo ok. 2 minuty.

Pesto z rukoli ze słonecznikiem: Rukolę umyć i przełożyć do wysokiego dzbanka. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika, olej, parmezan oraz dwie szczyty soli. Wszystkie składniki zmiksować na jednolity sos. Boczek pokroić na cienkie paski. Usmażyć na patelni.

Do porcji kopytek dodać 2-3 łyżki pesto oraz usmażony boczek. Przed podaniem posypać startym parmezanem i całość wymieszać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat