Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka smażone z pieczarkami
Ziemniaki myjemy i gotujemy do miękkości w mundurkach. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy przesianą mąkę, sól, czosnek i cząber. Robimy dołek i wlewamy do niego roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek grubości małego palca. Podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki – kopytka.
Kopyta przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.
W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy kopytka (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).
Wyławiamy łyżką cedzakową.
Przygotowanie pieczarek:
Na patelni rozgrzewamy olej i masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy aż pieczarki lekko się zarumienią. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Do pieczarek dodajemy ugotowane kopytka i orzechy. Smażymy aż kopytka będą rumiane. Całość posypujemy posiekaną pietruszką i tartym parmezanem.
Smacznego!