Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka ziemniaczane zapiekane w sosie pomidorowym z fasolką szparagową i parmezanem
Ugotowane i zimne ziemniaki ,zmielić, przełożyć do miski , masę podzielić na 4 części i wyjąć z miski 1/4 zmielonych ziemniaków.
Wsypać mąki, dodać jajka ,sól , wyrobić masę .
Formujemy wałeczki, lekko spłaszczając ( ja robię to widelcem) ,kroimy pod kątem.Wodę solimy ,na wrzątek wrzucamy kopytka ,gotujemy 2 minuty od wypłynięcia.
Wyjmujemy łyżką cedzakową , i przekładamy na talerz.
Pomidory kroimy, na patelni podgrzewam oliwę ,dodaję pomidory ,sól i pieprz i duszę około 10 minut ,dodaję zmiażdżony ząbek czosnku.Następnie blenduję ,powstały sos przelewam do naczynia w którym będę zapiekać kopytka.
Na sos przekładam kopytka ,lekko potrząsając naczyniem aby sos okleił kopytka ,posypuję ugotowaną fasolką oraz startym parmezanem.
Zapiekam w 180 stopniach 15-20 minut.
Podaję na ciepło posypane natką pietruszki.
SMACZNEGO !!