Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z twarożkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 200 g
twaróg 200 g
sól do smaku
jajko 1 szt
mąka ok 3 szklanki
masło 3-4 łyżki
cukier do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z twarożkiem

Kroki postępowania

1
Ugotowane i przestygnięte ziemniaki oraz twaróg przeciskamy przez praskę.
Krok 1 - Kopytka z twarożkiem foto
2
Całość doprawiamy do smaku solą. Dodajemy jajko i mąkę – na oko w takiej ilości aby ciasto nie było twarde, ale też by się za mocno nie kleiło do rąk. Zagniatamy ciasto
Krok 2 - Kopytka z twarożkiem foto
3

Nastawiamy garnek z wodą z solą i olejem
Z ciasta rolujemy wałeczki i dzielimy je na kopytka,
Krok 3 - Kopytka z twarożkiem foto
4
Kopytka wrzucamy na gorącą wodę, mieszamy aby się nie pokleiły. Kiedy wypłyną na wierzch wyciągamy. Nie hartujemy.
Krok 4 - Kopytka z twarożkiem foto
5
Gorące kopytka polewamy roztopionym masłem i posypujemy cukrem
Krok 5 - Kopytka z twarożkiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 12.03.2015 09:42
Robiłam kiedyś takie ,pycha
erym 12.03.2015 08:14
smak dziecinstwa najlepszy!
Magula 12.03.2015 07:24
lubię takie kluiseczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak