Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Kopytka ruskie

5.0
(102)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dzisiaj zapraszam Was na ruskie kopytka - pyszne, bardzo delikatne, ale pikantne i wyraziste w smaku. Są jak ruskie pierogi, ale bez ciasta. Doskonale smakują ze smażoną cebulką i kleksem kwaśnej śmietany.

Gorąco polecam! :)

Składniki:

SKŁADNIKI

ziemniaki ugotowane
300 gramów
ser biały
250 gramów
cebula
1 sztuka
mąka
3 łyżki
jajko
1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
masło klarowane
1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Porada

Ruskie kopytka podajemy ze smażoną cebulką i kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu.

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka ruskie

KROK 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Delikatnie ostudzone, ale jeszcze ciepłe, przeciskamy przez praskę. Ser biały dobrze rozgniatamy lub także przeciskamy przez praskę. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy ją na złoto na maśle klarowanym i studzimy.

KROK 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy przeciśnięte przez praskę ziemniaki* i ser, jajko oraz podsmażoną cebulkę. Dodajemy sól i płaską łyżeczkę czarnego pieprzu. Składniki zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto**.

* Ziemniaki podczas łączenia z serem powinny być już całkowicie ostudzone

** Jeśli ciasto zbyt mocno klei nam się do rąk, możemy podsypać je mąką, ale warto pamiętać, że im mniej mąki dodamy, tym kopytka będą delikatniejsze.

KROK 3. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrajmy kawałki ciasta. Te wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 1 - 2 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KB 7 dni temu
Niestety mimo dokładnego trzymania się przepisu - ciasto nie wyszło takie jak chciałam. Było bardzo klejące mimo zimnych, ostudzonych składników - musiałam dodać sporo wiecej mąki. Musiałam również dodać więcej soli i pieprzu ponieważ jak dla mnie były jałowe. Ale gusta się rożnią więc trzeba samemu wypróbować i stwierdzić czy pasuje czy nie! Mimo to dziękuję autorce postu za fajny pomysł!
Doradca Smaku 7 dni temu
Dziękuję za Twój komentarz! Podejrzewam, że problemem mogły być także ziemniaki - różne odmiany różnie zachowują się podczas przygotowywania kopytek. Ale tak jak mówisz, wiele zależy też od smaków! Pozdrawiam :)
Asi 22.08.2024 20:05
Wszystko krok po kroku jak w przepisie.... kopytka wypływały rozpadniete. :(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak