Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
SKŁADNIKI
-
ziemniaki ugotowane
300 gramów -
ser biały
250 gramów -
cebula
1 sztuka -
mąka
3 łyżki -
sól
1 łyżeczka -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka -
masło klarowane
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Kopytka ruskie
KROK 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Delikatnie ostudzone, ale jeszcze ciepłe, przeciskamy przez praskę. Ser biały dobrze rozgniatamy lub także przeciskamy przez praskę. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy ją na złoto na maśle klarowanym i studzimy.
KROK 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy przeciśnięte przez praskę ziemniaki* i ser oraz podsmażoną cebulkę. Dodajemy sól i płaską łyżeczkę czarnego pieprzu. Składniki zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto**.
* Ziemniaki podczas łączenia z serem powinny być już całkowicie ostudzone
** Jeśli ciasto zbyt mocno klei nam się do rąk, możemy podsypać je mąką, ale warto pamiętać, że im mniej mąki dodamy, tym kopytka będą delikatniejsze.
KROK 3. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrajmy kawałki ciasta. Te wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 1 - 2 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.
Życzę smacznego! :)
Ruskie kopytka podajemy ze smażoną cebulką i kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu.![]()
Komentarze (0)