Kopytka ruskie

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Dzisiaj zapraszam Was na ruskie kopytka - pyszne, bardzo delikatne, ale pikantne i wyraziste w smaku. Są jak ruskie pierogi, ale bez ciasta. Doskonale smakują ze smażoną cebulką i kleksem kwaśnej śmietany.

Gorąco polecam! :)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • ziemniaki ugotowane

    300 gramów
  • ser biały

    250 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • mąka

    3 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • masło klarowane

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Delikatnie ostudzone, ale jeszcze ciepłe, przeciskamy przez praskę. Ser biały dobrze rozgniatamy lub także przeciskamy przez praskę. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy ją na złoto na maśle klarowanym i studzimy.

KROK 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy przeciśnięte przez praskę ziemniaki* i ser oraz podsmażoną cebulkę. Dodajemy sól i płaską łyżeczkę czarnego pieprzu. Składniki zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto**.

* Ziemniaki podczas łączenia z serem powinny być już całkowicie ostudzone

** Jeśli ciasto zbyt mocno klei nam się do rąk, możemy podsypać je mąką, ale warto pamiętać, że im mniej mąki dodamy, tym kopytka będą delikatniejsze.

KROK 3. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrajmy kawałki ciasta. Te wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 1 - 2 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.

Życzę smacznego! :)

Futka
Ruskie kopytka podajemy ze smażoną cebulką i kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat