Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z sosem grzybowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto na kopytka

ziemniaki 500-600 gram
mąka pszenna 150 gram
jajko 1 sztuka
sól

Dodatkowo

woda
olej
sól

Sos grzybowy

grzyby świeże 250 gram
marchewka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki
sól i pieprz

Zasmażka

olej 4 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki

Porada

Można użyć grzybów świeżych lub mrożonych. U mnie te pierwsze.

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z sosem grzybowym

Ziemniaki ugotować (w osolonej wodzie), przecisnąć przez praskę/maszynkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
(Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej. Ja żeby oszczędzić na czasie, często - jeszcze gorące - duszę tłuczkiem do ziemniaków.)
Dodać jajko i mąkę.
Całość zagnieść na jednolite ciasto i przełożyć na blat posypany mąką.
Z ciasta uformować wałki - mniej więcej o grubości palca.
Każdy wałeczek obtoczyć w mące i pociąć na ukośne kawałki.
W międzyczasie w dużym garnku zagotować dobrze osoloną wodą - z dodatkiem oleju.
Ostrożnie wrzucić porcję kopytek (i przemieszać, aby się nie posklejały).
Gotować około 2- 3 minut - od momentu wypłynięcia.
Można podawać bezpośrednio po ugotowaniu lub podsmażyć na patelni.
W międzyczasie przygotować sos.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (lub drobno posiekać), cebulę pokroić w piórka, a oczyszczone grzyby w plasterki (małe zostawiam w całości).
Do garnuszka z wodą wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli oraz marchew, podsmażoną cebulę i grzyby.
Całość gotować do momentu - aż wszystkie składniki zmiękną.
Przygotować zasmażkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać mąkę i mieszając - smażyć na złoty kolor.
Zasmażkę przełożyć do garnka i mieszać - dopóki sos zgęstnieje.
Doprawić do smaku.
Kopyta polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 23:28
Dobre jedzenie.
kasia.s 06.12.2016 09:25
Pyszności :)
Diana Rusiłowicz 30.10.2016 00:50
Lub ze skwareczkami i cebulką. Obie wersje pycha ;)
Diana Rusiłowicz 30.10.2016 00:50
Dziękuję jeszcze raz :*
Habibi 29.10.2016 13:37
Najlepsze są z sosem grzybowym :)
Ewelina1991 29.10.2016 12:29
bardzo dobre danie
Wiesława1 29.10.2016 11:46
Pyszne danie
Babeczka35 29.10.2016 07:55
Smaczne i syte danie.
Diana Rusiłowicz 29.10.2016 01:55
Dziękuję :)
w mojej kuchni 29.10.2016 01:49
same pyszności
Patrycja33 28.10.2016 22:55
smaczne:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak