Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z serem białym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 800 g
mąka 15 łyżek
mąka ziemniaczna 3 łyzki
jajko 1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
kostka wołowa 1 szt
śmietana 1 szt
mąka 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z serem białym

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Następnie przepuszczamy przez praskę. Dodajemy pokruszony twaróg i dobrze mieszamy.Dodajemy jajko i jeszcze raz mieszamy. Dodajemy mąki i mieszamy. Wyrabiamy ciasto podsypujemy mąką i formujemy kulę. Odcinamy po kawałku i rolujemy wężyki. Odcinamy po kawałku kopytka. Wodę zagotowujemy solimy i na wrzątek dajemy kopytka. Jak wypłyną kopytka są gotowe. Robimy sosik. Kostkę wołową dajemy do 1/2 litra wrzątku-zagotowujemy. Zaciągamy mąką i śmietaną. Gotujemy aż zgęstnieje. Polewamy sosikiem kopytka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 21.07.2013 19:32
bardzo lubię kopytka a z serem, to mogę spokojnie powiedzieć, że uwielbiam
eMMe 21.07.2013 19:20
Już dawno nie jadłam kopytek, a ten przepis sprawił, że mam na nie ochotę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak