Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z kapustą i groszkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kopytka

ziemniaki 800 g
mąka 300 g
jajko 2 szt
sól

Omasta

masło 2 łyżki
cebula 1 szt

Kapusta

kapusta 1 mała
groszek zielony 300 g
marchewki 2 szt
mąka 2 łyżki
śmietana 18 proc 1 łyżka
cukier
sok z cytryny
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z kapustą i groszkiem

Ziemniaki obieramy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól i gotujemy na mocnym ogniu ok. 30 min (do miękkości), odcedzamy i studzimy. Następnie przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka i mąkę, zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałki, kroimy skośnie, o szerokości ok. 1 cm (trzeba to robić szybko, bo im dłużej zwlekamy, tym ciasto robi się bardziej rzadsze). Tak przygotowane kopytka, wrzucamy na osolony wrzątek i wyławiamy je łyżką cedzakową 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Masło rozpuszczamy, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, dodajemy kopytka i lekko podsmażamy.

Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy poszatkowaną kapustę i obraną, pokrojoną na plasterki marchew, wyłuskany groszek, zalewamy wodą (100 ml), solimy i dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw. Oprószamy mąką, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

Kopytka i kapustę podajemy razem, ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 02.07.2015 19:55
coś zupełnie nowego
gosia56 01.07.2015 14:50
na pewno pyszne jedzonko;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak