Kopytka polskie + Irlandzki white pudding

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • żółtko jajek

    2 duże
  • sól

  • pudding smakowy

    200 g
  • buraki marynowane

  • sos balsamiczny

  • ziemniaki ugotowane

    w mundurkach kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kopytka polskie + Irlandzki white pudding foto
Ziemniaki ostudzić, obrać i dobrze ugnieść (zmiksować). Połączyć z żółtkiem, mąką pszenną i ziemniaczaną. Ugnieść ciasto. Odrywać kawałki ciasta i rolować rękami wałki. Można robić na różne sposoby, różne kształty. Gotuję w osolonej wodzie, jak wypłyną wyciągam.
Jak jest za dużo to mrożę na kiedy indziej.

Lekko przestygnięte kopytka obsmażam na patelni na maśle.
Pudding kroję w grubsze plastry i smażę razem z kopytkami.
Całość lekko doprawiam solą i pieprzem.
Krok 2 - Kopytka polskie + Irlandzki white pudding foto
Buraczki marynowane wycinam w różne kształty.
Krok 3 - Kopytka polskie + Irlandzki white pudding foto
Gotowe danie układam na talerzu. Buraki polewam sosem balsamicznym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jerzy3 04.05.2013 21:17
czy można gdzieś u nas dostać ten white pudding?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat