Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 2 szklanki
jajko 1 sztuka
sól do smaku 1 łyżeczka
woda 3 litry
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka płaska
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Kroki postępowania

1
Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i od razu rozgnieść praską lub maszynką, ostudzić.

Krok 1 - Kopytka foto
2
Na stolnicę przesiać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Dodać ziemniaki i wbić jajko, całość posolić.

Krok 2 - Kopytka foto
3
Zagnieść ciasto.
Krok 3 - Kopytka foto
4
Uformować ruloniki równej grubości.
Krok 4 - Kopytka foto
5
Pokroić nożem na równe kawałki.
Krok 5 - Kopytka foto
6
Zagotować duży garnek z osoloną wodą. Wrzucać na gotującą się wodę i gotować przez ok. 5 minut. Podawać na ciepło z tłuszczem.
Krok 6 - Kopytka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 14.01.2017 21:08
dawno nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak